Handlettering

In navolging van mijn vorige post, blijf ik nog even bij het hele ‘lettertype’-gebeuren. Een handschrift kan veel over een persoon vertellen. Wie schrijft er groot (valt er iets te compenseren), wie schrijft er cursief (houd je blad eens recht) of gewoon onleesbaar (voor dokter gestudeerd, zeker)? Maar wat als ik je vertel dat je kunt oefenen om je eigen ‘lettertype’ te creëren.

Handlettering-blog-Wat-je-echt-nodig-hebt-1024x868

We groeien allemaal op met één soort lettertype. Of was dat enkel verplicht op mijn school? In het lager, zes jaar lang, mocht ik enkel schrijven met blauwe vulpen en kreeg ik schoonschrifttoetsen tot het zesde leerjaar. Wees gewaarschuwd zij die er durfde van af te wijken! Je zult het geweten hebben. Vanaf het eerste middelbaar begin je dan volop te experimenteren als compensatie. No worries, ik heb het dan over welke bik het prettigste vettigste schreef, wat mijn ‘zielskleur’ was en natuurlijk ook: wat is een echt “Jasmien lettertype”?

Uiteindelijk heb ik er een gigantisch, rond handschrift aan overgehouden. Heel handig voor de persoon die naast me zat, want die kon van een meter ver gewoon spieken. Alleen wanneer er haast achter zat, werden alle a’s, omgekeerde v’s, waardoor ik eerder een heuvellandschap gecombineerd met de grafiek van een hartslagmeter opschreef dan nuttige informatie. Nochtans steeds met glans en wimpel geslaagd, de leerkrachten hadden waarschijnlijk geen zin om te ontcijferen en gingen er dus maar van uit dat ik wist waarover ik het had.

Anywho, de tijden dat je je moest afzetten van het systeem, zijn er alleen maar leuker op geworden. Je kunt nu namelijk je zoektocht naar je favoriete handschrift stap voor stap documenteren in ‘bullet journals’, waarbij je – net zoals in het eerste leerjaar – oefent, oefent en nog eens oefent om een handschrift in de vingers te krijgen. Zie het als een cursus kalligrafie, maar dan zelfstudie.

Voor de echt creatieveling, kun je er nog allerlei leuke tekstballontjes of pijltjes bij verzinnen. Youtubefilmpjes vormen een bron van inspiratie, maar ook een pijnlijk besef dat jouw ‘bullet journal’ er nooit zo mooi uit zal zien…Toch maar een industriële agenda kopen?
Ik wil trouwens niet weten hoeveel werk mensen erin steken om het perfecte journal te bekomen. Mijn perfectionisme zou overigens gek worden, mocht er maar één puntje scheef staan. Misschien toch niet voor mij weggelegd. Ik zou heel veel haar verliezen.

Links:
*http://www.hemelsblauw.net/beginnen-met-handletteren-deel-1/
*https://www.youtube.com/watch?v=6s72_tZj6zg
*https://www.youtube.com/watch?v=aVa7H0qrABk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s