Big black hole of nothing

Een groot zwart gat. Velen onder jullie zullen het herkennen. Nee, ik heb het niet over een kont en ook niet over het universum. Ik heb het over de grote leegte waarin elke fanboy en fangirl wel al eens in ingevallen, nadat zijn of haar favoriete boek/serie/film/… tot een einde is gekomen.

Sommige series hadden moeten eindigen na één seizoen, anderen zouden eeuwig mogen doorgaan. Helaas valt er als publiek weinig aan te doen. Ja, je kan protesteren: but let us be honest: heeft het ooit echt al iets uitgehaald?
Er zou bij het eindigen van een reeks een stappenplan moeten worden bijgegeven: “de 10 stappen van rouw”. Want je verliest echt iets. Een magische wereld, interessante personages, een plek waar je even je problemen kan vergeten. En hoewel je nog altijd naar achtergrondinformatie kan surfen, soundtracks kan vinden en naar foto’s kan staren, het is niet hetzelfde.

Als een boek of film écht goed is, wordt het een obsessie. En daar is niets mis mee. Zelf voor de vreemdste zaken vind je wel mensen waar je theorieën mee kan delen of even goed kan fangirlen over mogelijke ships tussen personages. Discussies kunnen hoog oplaaien, maar het is gewoon fijn om een partner in crime te hebben gevonden waar je mee kan praten. En die partners heb je nodig om de periodes van leegte tussen bijvoorbeeld twee boeken door te kunnen komen. Je kijkt samen uit naar een release date, de eerste cover, elk klein beetje van informatie. Maar soms loopt een reeks ook echt ten einde. Voorgoed. Zonder dat er nog een vervolg van dezelfde personage komt of andere verhalen die zich in dezelfde wereld afspelen.

Maar voor de fantasierijke fans hoeft het niet te eindigen. De wereld kan in je eigen fantasie worden voortgezet. Met bestaande, of zelfverzonnen personages. Dat zijn mijn favoriete momenten waarbij je total loss kunt gaan. Er zijn geen restricties. Gewoon urenlang wegdromen in je favoriete wereld. Voor de mensen die niet zo fantasierijk zijn: ik wil graag helpen. Dan verzinnen we samen wel verhalen waarin onze favoriete personages verder leven. Dat is toch wat elke creatieveling wil dat er met zijn werk gebeurt? Een einde hoeft niet definitief te zijn, het kan ook (zeer diepzinnig van me) een nieuw begin zijn.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s