Greed greed greed

Menselijke hebzucht is een vreemd beestje. Om het op z’n Jambers te zeggen: wat drijft het, waarom bestaat het, hoe ontstaat het? Om het antwoord daarop te geven, moeten we diep in de menselijke psyché gaan zoeken.
cake-or-death-cartoon-135-cartoon-greed-october-22-2009

Het is niet vreemd dat “greed” één van de zeven moorden is in de film”Se7en” (goede film trouwens). Iedereen is in zijn leven wel minstens één keer hebzuchtig geweest. En als je op oudere leeftijd een perfect leven leidt, dan kan ik je verzekeren dat je als peuter wel een extreem hebzuchtig kind bent geweest. Hebzucht is herkenbaar en maar moeilijk weg te denken uit ons dagelijks leven.

Een simpel voorbeeld: het is mooi lenteweer en de familie X besluit om een barbecue te geven. Maar wat oh wat leggen we allemaal op die barbecue? Worstjes zijn niet genoeg, nee, het moeten twee soorten worstjes zijn. En dan natuurlijk ook nog vis (een papillot én scampi’s welteverstaan), een biefstuk, kippenbouten, kipfilet, lamskoteletten, ribbetjes, hamburgers, boomstammetjes, saté’s, grilworsten en om af te sluiten hier en daar nog wat ongenoemd varkensvlees. Wat een heerlijke barbecue…Maar kan je raden voor hoeveel personen de familie X vlees heeft ingeslagen? Jawel, voor maar zes man…Waaronder nog enkele vrouwen…en kleine eters. Vegetariërs, die hebben voldoende aan alle worteltjes, aardappelen, mais, tomaten, salade, fruit, komkommers, eieren, paprika’s, pastasalades, aardappelsalades, tofu en weet ik veel wat je nog allemaal kan verzinnen.

Overschot zal er dus altijd wel zijn. Ik voel dat de redenering “liever te veel dan te weinig” overal is ingeburgerd. Niet moeilijk dat we binnen zoveel jaar met de helft van de bevolking obesitas zijn…Rarara vanwaar dat komt? Ik geloof dat het te maken heeft met een angst. De angst om te weinig te hebben. Vroeger kwam die angst voor omdat eten simpelweg je overleving betekende. Geen mammoet gedood voor de winter? Wel dan wordt je stam gewoonweg uitgeroeid. Nu komt die angst voor te weinig eten, en dus ook de hebzucht, voort uit een sociale angst: de angst om een flater tegenover anderen te slaan. Want geloof bij: je hele leven blijft een kindertuin die gebaseerd is op een populariteitswedstrijd die je toch onmogelijk kan winnen (aangezien er altijd wel iemand slimmer, knapper, beter rondhuppelt).

Neem nu een personeelsfeestje. Daar zal altijd de drank rijkelijk vloeien en er zullen meer dan genoeg hapjes voorzien zijn. Toch moet ik vaststellen dat ik soms pure paniek in mensen hun ogen zie. Niet omdat ze bang zijn betrapt te worden op overmatig drinken in front of their boss, maar simpelweg omdat die dame van de catering nog niet gepasseerd is en je toch wel van elk hapje geproefd moet hebben. “Nee” kunnen de hebzuchtigen van vandaag niet meer zeggen. Ze willen simpelweg alles.

Je moet dan ook doen alsof je het perfecte leven leidt. En dat perfecte leven gaat hand in hand met hebzucht. We groeien op met steeds het beste te willen én te moeten zijn. Daarvan wordt een mens alleen maar hebzuchtiger. En het laatste wat we willen is door de mand vallen voor onze sociale kringen. Want het moet maar eens uitkomen dat we helemaal niet zo perfect zijn als we ons voordoen. Wat een wereldramp zou me dat zijn! Dus in plaats van geld te storten om de hongersnood uit de wereld te helpen, leggen we nog een extra stukje vlees op de barbecue. Kippenboutje iemand?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s